عرشه فولادی نام نوعی سازه جهت سقف و کف است که از ورقهای موجدار فولادی تشکیل شده. کاربرد این سازه در نقش سقف عرشه فولادی به شکل کامپوزیت با استفاده از ورقهای گالوانیزه موجدار و بتن مسلح است.
ترکیب سرعت بالا و سهولت در ساخت، هزینههای ساخت و زمان انجام این نوع سقف را کم و آن را به گزینهای مقرونبهصرفه و اقتصادی برای کاربران تبدیل نموده و به همین دلیل سقفهای عرشه فولادی انتخابی مناسب و کاربردی در بسیاری از پروژههای ساختمانی است.
در این مقاله به معرفی این نوع سقف، کاربردها و مزایای آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید : سقف عرشه فولادی بوشهر
کاربرد سقف عرشه فولادی
این نوع سقف در محافل مهندسی با نامهایی از قبیل عرشه فلزی، دک، کیو و عرشه کفی نیز شناخته میشود اما عرشه فولادی شناختهشدهترین نام برای آن است.
وجود مزایای فراوان از عدم نیاز به شمعبندی، سرعت و سهولت و کاهش هزینهها تا امکان اجرای همزمان چندین سقف بهطور همزمان و حمل و نقل آسان بهدلیل وزن پایین و نیز مقاومت بالا در برابر تغییرات آب و هوایی، سازه عرشه فولادی را به گزینه ایدهآل برای بسیاری از سازندگان تبدیل نموده است.
اجرای این نوع سقف شامل مراحل چندگانهای است که در این بخش به مرور آنها میپردازیم
- جانمایی ورق فولاد
این مرحله از اجرای سقف با چیدن ورقهای گالوانیزه روی دهانهها و تیرهای نگهدارنده آغاز میشود که بهدلیل وزن کم ورقها توسط افراد کم یا با دستگاههای کوچک امکانپذیر است. وزن ورقها نیز بسته به ابعاد سقف تعیین میشود، اما بهطور عمومی در ساخت عرشه فولادی حالت استاندارد وزن عرشه حدود 70 کیلوگرم است.
بیشتر بخوانید : سقف عرشه فولادی در اصفهان
- فلاشینگ و ثابت کردن اوراق فولادی
اتصال ورقهای فولادی به بال تیرهای زیرین توسط دستگاه میخکوب، مرحلهی دوم کار است که با دوربندی ورقها میتوان کیفیت سقف را در آن بالا برد.
- اتصال ورق فولادی به تیر
این مرحله با جوشکاری توسط گلمیخها به بالهای نگهدارنده و همزمان یا بلافاصله پس از مراحل قبلی انجام شده و رعایت طول بیشتر اتصالات در این مرحله نتیجهی بهتری برای کار ایجاد میکند. قطر استاندارد گلمیخ در این مرحله بین 22 تا 25 میلیمتر است و با با فاصله 25 میلیمتر از جان ورق نیز نصب میشود.
- آرماتوربندی
چهارمین مرحله بهشکل دستی و توسط میلگرد و مفتول یا استفاده از مشهای آماده روی ورق قابلانجام است. کاری که مقاومت کششی سازه را بالا برده و آن را هنگام اعمال بار کششی سقف صرفا با میلگردهای پایینی درگیر میکند. اگر در سازه از بتن الیافی استفاده شود، مرحله آرماتوربندی حذف خواهد شد.
- اتصال گل میخها به شبکه آرماتور
این مرحله بلافاصله پس از آرماتوربندی و بهمنظور یکپارچگی بیشتر اجزای مختلف سقف صورت میگیرد.
- بتنریزی در آخرین مرحله
این بخش اغلب با بتن سبک با مقاومت حدود 17 مگاپاسکال یا معمولی با مقاومت حدود 20 مگاپاسکال انجام میشود، اما در صورت عدم استفاده از آرماتوربندی از بتن الیافی برای این کار استفاده خواهد شد.
از نظر قطر، دندانههای ورق فولادی در سقف عرشه فولادی ضخامت دال بتنی باید لااقل 50 میلیمتر باشد.
از آنجا که گلمیخها و برشگیر در سقف عرشه فولادی نقش مهمی ایفا میکنند، در ادامه مطلب به بررسی این موارد بهطور جداگانه نیز میپردازیم.
گلمیخ و برشگیر در سقف عرشه فولادی
برشگیرها از اصلیترین اجزای عرشه فولادی بهشمار آمده و از مصالح جدید و مدرن در ساختمانسازی و بهویژه ساخت سقفهای عرشه فولادی بهشمار هستند. قطعهای فولادی که در ابعاد گوناگون و بهمنظور ثابت نمودن ورق عرشه فولادی با کمک دستگاه جوش بر روی تیرها نصب میشود.
از انواع مختلف این ملزومات ساختمانی یعنی برشگیرها، گلمیخها را با تاثیر بالا در ثبات و پایداری ساختمان با سقف فولادی میتوان نام برد.
کار اصلی گلمیخها بهینهسازی عملکرد سقف فولادی از طریق افزایش پایداری آن است. گلمیخها توسط جوشکاری و با جوش قوس الکتریکی ( Stud Welding ) به بالهای تیر سازهای متصل میشوند. با این کار علاوه بر پایداری و مقاومت بیشتر سازه، فضای امن و ایمنی نیز برای کارگران جهت کار در طبقات مختلف ایجاد میشود و جان و سلامتی آنها حین کار ساخت عرشه فولادی حفظ میشود.
از ویژگیهای کاربرد گلمیخ در عرشه فولادی همچنین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان اتصال گلمیخها هم از محل جوش و هم بهشکل مستقیم روی بال تیر و بر خلاف نبشی و ناودانی است که تنها از روی ورق جوش میشوند.
- یکپارچگی و یکنواختی جوش در برشگیر از نوع گلمیخ شرط اساسی در انجام این کار است.
- سرعت بالای انجام کار نسبت به سایر نمونهها
- ورق فولادی تنها در زمان جوش گلمیخها تغییر شکل میدهد.
پیمانکاری سقف عرشه فولادی
اجرای سقف عرشه فولادی نیازمند تجهیزات و آشنایی با دانش فنی و مهندسی مربوط به این کار است که امروزه توسط شرکتهای عامل در این زمینه ارائه میگردد. اجرای پروژههای پیمانکاری در این زمینه، عرصه را برای اجرای بهینه و هماهنگ این کار فراهم میکند.
بهاین ترتیب، کار ساخت عرشه فولادی بدون اتلاف زمان و مصالح و با سرعت و سهولت بالاتر و در اقتصادیترین حالت ممکن صورت میگیرد. بهعلاوه یکپارچگی انجام کار، امکان اجرای ترتیب و توالی انجام مراحل را شکل داده و نتایج بهتری را برای سازندگان بهدنبال میآورد.
در کنار این مزایا، عملیات پیمانکاری سقف عرشه فولادی همواره با صرفه اقتصادی بیشتری به همراه است که هم برای سازندگان و پیمانکاران و هم برای کاربران و سرمایهگذاران مترادف سود بیشتر است.
ویژگیهای یک پیمانکار مسلط به کار که میتواند پروژه ساخت سقف عرشه فولادی را با موفقیت به انجام برساند به شرح زیر است:
- در اختیار داشتن دانش فنی روز دنیا در زمینه ساخت این نوع سقف مهندسی
- دارا بودن تجهیزات کامل و لازم برای اجرای کار
- حضور نیروی کار متخصص، کارآمد و همسو در این زمینه
- ثبت قرارداد رسمی و الزام عملی به تعهدات ثبت شده در آن
- بهروز کردن دانش فنی با استانداردهای جهانی و روز دنیا
کلام آخر
سقف عرشه فولادی و کاربردهای وسیع آن در سازههای مدرن و امروزی، یکی از جالبترین و چالشیترین مباحث مهندسی در عصر ماست که بهدلیل مزایای فراوان، تحولی بزرگ در ساختوسازهای امروزی پدید آورده است.
از سبکی و سهولت اجرا تا ایمنی و صرفه اقتصادی بالا، هر یک بهنوعی در اقبال کاربران به این نوع سازه موثر بوده و آن را به موردی پرطرفدار بین عموم تبدیل نموده است، تا جایی که امروزه شرکتهای بسیاری در سطح کشور با اتکا به دانش فنی روز دنیا در این زمینه و نیروی متخصص و کارآمد اقدام به انجام پروژههای پیمانکاری سقف عرشه فولادی میکنند.
از نگاه کاربران نیز این پروژهها با صرفه اقتصادی و مزایای فنی بسیاری همراه بوده و نگاههای زیادی را به خود جلب نموده است.
برای دستیابی به نتایج بهتر در این زمینه، پیشنهاد میشود کار ساخت این نوع سقف را به اهل فن و متخصصین و مهندسین مجرب حاضر در مجموعههای کارآمد در این زمینه سپرده و از مزایای فنی و اقتصادی کار با آنها بهتر و بیشتر بهرهمند شوید.