اگر نام لوله گوشتدار را در بین انواع لوله استیل شنیدهاید در این مطلب با بایرایرانیان همراه باشید تا با هم بررسی کنیم که لوله گوشتدار چیست. این لولهها ضخامتی قابل توجهی در بخش دیواره در میان لولههای فولادی دارند. همین تفاوت ضخامت باعث شده است که آنها را لولههای گوشتدار نامند. این لولهها در صنایع بزرگی مانند حفاری، زمینشناسی، صنایع نفت و پتروشیمی و… کاربرد دارند.
لوله گوشتدار چیست؟
این نوع لولهها به طور قابل توجهی ضخیمتر از لولههای فولادی هستند. تفاوت این لولهها با لولههای درز مستقیم عدم جوشپذیری آنهاست. در واقع به دلیل ضخامت زیاد، جوش دادن آنها دشوارتر است. بنابراین لولههای گوشتدار به نام لولههای مانیسمان نیز شناخته میشوند. به دلیل ضخامت زیاد این لولهها، در پروژههای بزرگ و یا لولههای انتقال مایعات شهری کاربرد دارند. این لولهها بسیار محکم و بادوام هستند و فشار و دما را تحمل میکنند. علاوه بر این، سازگاری لولههای گوشتدار با هر شرایط دمایی، آن را برای استفاده در محیطهای مرطوب مناسب کرده است.
استاندارد لوله گوشتدار
در لولههای بدون درز، استاندارد جهانی ASTM استاندارد مرجعی است که کاربرد لولههای بدون درز را نشان میدهد. بیش از ۱۲ هزار استاندارد برای لولههای فلزی وجود دارد که حدود ۱۰۰ مورد آن مربوط به لولههای درزدار، مانیسمان و اتصالات فلزی و… میباشد و در واقع برای شناسایی آلیاژ لوله فولادی از استاندارد ASTM استفاده میشود.
تشخیص لوله گوشتدار صنعتی
برای تشخیص لوله گوشتدار صنعتی به خاطر داشته باشید که ضخامتهای متفاوتی از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر خواهید دید. این لولهها بدون درز هستند و برای تولید آنها از همان فرآیند لوله مانیسمان استفاده میشود. این نوع لولهها با توجه به اندازه و ضخامت آنها نامگذاری میشوند. به عنوان مثال، لولههایی با ضخامت ۱۰ یا ۲۰ میلیمتر به عنوان لوله گوشتدار ۱۰ یا ۲۰ میل شناخته میشوند. برای دانستن ضخامت تقریبی لوله، کافیست قطر خارجی را از قطر داخلی لوله کم کنید تا ضخامت تقریبی آن بدست آید.
کاربرد لوله گوشتدار چیست؟
کاربرد اصلی لوله گوشتدار در صنایع بزرگ و پروژههای سنگین میباشد. این صنایع عبارتند از:
- صنایعشیمیاییوپتروشیمی
- صنعتبرقوآبیاریکشاورزی
- صنعتساختوسازشهری (برایلولههایستونپلها،اسکلهها،جادهها،سازههایساختمانی)
- انتقالمایعاتدرفواصلطولانی (تامینآبوزهکشی)
- حملونقل (گاز،بخار،گازمایع)
- صنعتماشینآلاتوهیدرولیک
ضخامت لوله گوشتی
لولهها معمولاً بر اساس ضخامت آنها نامگذاری میشوند. به عنوان مثال، لوله گوشتدار ۲۰ میل به این معنی است که ضخامت این نوع لوله ۲۰ میلیمتر است. اما لوله گوشتدار در چه ضخامتهایی تولید میشود؟
لوله گوشتدار در ضخامتهای بین 2 تا 80 میلیمتر تولید میشود که عمدتاً در ضخامتهای بین ۲۵، ۳۰، ۳۵، ۳۸، ۴۰ و ۷۰ میلیمتر استفاده میشود. هر لوله علاوه بر ضخامت دارای یک قطر خارجی و یک قطر داخلی نیز میباشد که قطر خارجی این نوع لوله معمولا ۲۲۰ میلیمتر و قطر داخلی آن ۸۰ میلیمتر میباشد.
ویژگیهای لوله گوشتدار
از شمشهای فولادی در تولید لولههای گوشتدار استفاده میشود. با توجه به وجود طیف گستردهای از این گونه مقاطع فولادی، باید به ویژگیهای خاص هر یک از آنها توجه کرد. لوله گوشتدار با استفاده از استانداردهای مختلف بینالمللی و ملی طراحی و تولید میشود. ویژگیهای لوله گوشتدار عبارتند از:
- ضخامتبالاووزنبالا
- تواناییکاردرفشاربالا
- قدرتکافیوقابلتوجه
- مقاومتوطولعمرخوب
- قابلاستفادهدرپروژههایبزرگ
وزن لوله گوشتدار
وزن لوله یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در انتخاب نوع لوله پروژه و قیمت انواع لوله میباشد. بنابراین بهتر است با وزن تمام ضخامتها و اندازههای لوله گوشتدار آشنا باشید تا با اطلاعات کافی لوله مناسب پروژه خود را انتخاب کنید.
لوله گوشتدار چگونه ساخته و تولید میشود؟
در تولید لولههای گوشتدار از ترکیب فولاد و آهن استفاده میشود. اما از آنجایی که استحکام و سختی فولاد از آهن بیشتر است، بیشتر اجزای این لوله از فولاد است. در تولید لوله گوشتدار و بدون درز از روش نورد گرم و ذوب شمش استفاده میشود.
روش تولید با استفاده از فرآیندهای جوشکاری
از جمله روشهای تولید لوله گوشتدار درزدار میتوان به فرآیندهای جوشکاری مقاومتی الکتریکی (ERW)، جوشکاری زیرپودری (SAW) و جوشکاری جرقهای اشاره کرد. در فرآیند جوشکاری مقاومت الکتریکی، لوله با تغییر شکل سرد یک ورق فولادی تخت به شکل استوانهای تولید میشود. سپس جریان بین دو لبه استوانه فولادی گرم میشود تا فولاد تا نقطهای گرم شود که لبهها به هم فشرده شوند تا بدون استفاده از پرکننده جوشکاری به یکدیگر متصل شوند.
این روش به دو روش جوشکاری با فرکانس بالا و جوش دایرهای انجام میشود. فرآیند بعدی برای تولید لوله گوشتدار درزدار، جوشکاری قوس زیردریایی (SAW) است. دو نوع مختلف از این روش وجود دارد که عبارتند از: جوشکاری زیردریایی طولی (LSAW) و جوشکاری زیردریایی مارپیچی. در جوشکاری فلش الکتریکی، یک ورق فولادی به شکل استوانهای در میآید. لبهها تا زمانی که تا حدی ذوب شوند گرم میشوند. سپس آنها را به یکدیگر فشار میدهند. تا زمانی که فولاد مذاب از محل اتصال خارج شود.
مواد خام لوله گوشتدار
هر عنصری که در تولید لوله گوشتدار استفاده شود، ویژگی خاصی به این لوله میبخشد. مهمترین عناصری که در تولید لوله گوشتدار استفاده میشود عبارتند از:
- نیکل (افزایش سختی و چقرمگی لوله)
- کروم (افزایش مقاومت در برابر خوردگی، زنگ زدگی و دمای بالا)
- منگنز و مولیبدن (افزایش سختی)
- تیتانیوم (جلوگیری از بارش و زنگ زدگی)
- سیلیکون (افزایش سختی لوله با حذف اکسیژن)
- تنگستن (افزایش مقاومت در برابر دمای بالا)
- بور
- کبالت (افزایش دمای ذوب)
تفاوت لوله گوشتدار و لوله گالوانیزه
هنگامی که میخواهید تفاوت بین این دو لوله را بررسی کنید، به خاطر داشته باشید که اولین تفاوت این دو لوله را از ضخامت دیواره و فرآیند تولید آنها میتوانید مشاهده کنید. لولههای با ضخامت بالا با تکنولوژی نورد گرم ساخته میشوند. در حالی که اگر فرآیند ساخت لوله گالوانیزه را دیده باشید، حتما میدانید که لولههای گالوانیزه به روشهای سرد و گرم و از طریق الکترولیز نمکهای روی ساخته میشوند.
یکی از عناصر اساسی در تولید و ساخت لولههای گوشتدار صنعتی، مواد شمش فولادی است. به همین دلیل است که این لولهها در برابر انواع فشار و حرارت بالا بسیار مقاوم هستند. در نتیجه در پروژهها و کارخانههای بزرگ صنعتی، ماشین آلات و غیره به خوبی مورد استفاده قرار میگیرند.
در این میان لولههای گالوانیزه اغلب برای مصارف خانگی، سیستمهای تهویه، تخلیه چاه و … استفاده میشود که این نوع لولهها به دو دسته لولههای فولادی گالوانیزه و لولههای آهنی تقسیم میشوند. لولههای فولادی از فولاد نرم ساخته شده و در برابر مواد اسیدی مقاوم هستند. لولههای آهن گالوانیزه نیز از نورد سفید ساخته شدهاند که سبکتر میباشد.
موارد موثر در تولید لوله گوشتدار
در تولید لوله گوشتدار از عنصر نیکل استفاده میشود که باعث افزایش مقاومت این لولهها و سخت شدن آنها میشود. کروم علاوه بر نیکل، مقاومت لوله را در برابر خوردگی افزایش میدهد و آن را برای استفاده در فشار و دمای بالا آماده میکند. مولیبدن یکی دیگر از عناصر افزایش دهنده سختی لوله است که در ساخت لولههای گوشتدار استفاده میشود. در نظر داشته باشید که این لولهها به دلیل وجود منگنز نباید با گوگرد ترکیب شوند زیرا روی خواص لوله تاثیر میگذارند.
قیمت لوله گوشتدار صنعتی
قیمت خرید لوله گوشتدار صنعتی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از آن جمله میتوان به مشخصات فنی لوله صنعتی شامل قطر، ضخامت و طول لوله اشاره کرد. قیمت جهانی فلزات بر هزینه تولید تاثیر میگذارد. هزینه های مربوط به حمل و بارگیری، نوع برند لوله صنعتی، وارداتی یا داخلی نیز قیمت را تغییر میدهد. شرایط اجتماعی مانند عرضه و تقاضای بازار و عواملی مانند نوسانات نرخ ارز از دیگر عوامل مهم هستند.