سقفی است که در ساخت دال بتنی یک طرفه، از قالب مدولاری که فلزی میباشد استفاده میکنند. دالهای ساخته شده در سقف سیاک توخالی و از بتن مسلح ساخته شده است. این سقف با تیرهای درجا و قالبهای غیر دائمی اجرا میشود. دهانه قابل اجرا برای سقف سیاک ۶ متر میباشد. سیستم سقف سیاک توسط مهندس سیامک بدیعی اختراع و نامگذاری شد. در ادامه این مقاله از بایرایرانیان به تعریف مفاهیم مورد نیاز برای درک بهتر سیستم سقف سیاک میپردازیم.
دال یک طرفه چیست؟
دال یک طرفه دالی است که روی دو تیر مقابل قرار دارد و نسبت دهانه بلند به دهانه کوچک، بزرگتر یا مساوی ۲ میباشد. بارهای وارده بر دال یک طرفه توسط دهانه کوچک آن تحمل میشود.
دال مجوف چیست؟
در دال مجوف یا دال میانتهی کل ضخامت دال بتنریزی نشده و فضای خالی در داخل آن ایجاد میشود. در این نوع دال به دلیل صرفهجویی در مصرف بتن، وزن سازه و هزینه ساخت کاهش مییابد. علاوه بر این به دلیل وجود فضای خالی در دال مجوف، امکان نصب تأسیسات در این فضا وجود دارد.
بتن مسلح چیست؟
بتن آرمه یا بتن مسلح نوعی بتن است که در آن از میلههای فولادی برای تقویت مقاومت کششی و افزایش انعطاف پذیری بتن استفاده میشود. ویژگیهای مقاومتی بتن آرمه باعث شده است که به طور گسترده در دالهای بتنی و سقفهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
قالب مدولار چیست؟
قالب مدولار نوعی قالب بتنی با اسکلت فلزی و دیواره فولادی یا آلومینیومی است. از مزایای این نوع قالب میتوان به وزن کم، سرعت اجرا بالا و هزینه عملیاتی کم اشاره کرد.
قالب غیر ماندگار چیست؟
قالبها از نظر باز شدن پس از سخت شدن بتن به دو گروه غیرماندگار و ماندگار تقسیم میشوند. قالبهای غیرماندگار پس از سخت شدن کامل بتن باز شده و مجدداً برای ساختن اعضای سازهای مشابه استفاده میشود.
روش اجرای سقف سیاک چگونه است؟
برای اجرای سقف سیاک معمولا مراحل زیر انجام میشود:
- تهیه و تراز کردن بستر مناسب جهت قرار دادن قالب
- نصب نمودن قالب بر اساس طرح تیرها
- قرار دادن بلوکهای بتنی پیش ساخته با سیمهای داخلی آنها در داخل قالب
- قرار دادن میلگردها بر روی لقمههای بتنی
- ریختن بتن در قالب (بتن ریزی)
- آبدهی و نگهداری از بتن
- برداشتن قالب با استفاده از روغن کاری
- نصب نمودن تأسیساتی که مورد نیاز است
- اجرا نمودن سقف کاذب
شاید برایتان مفید باشد : سقف عرشه فولادی
الزامات اجرای سقف سیاک چیست؟
رفتار سیستم سقف بتن آرمه سیاک شبیه به سقفهای دال یک طرفه است که از تیرها و دالهای بتن آرمه تشکیل شده است. در طراحی و اجرای این سقف رعایت کلیه قوانین و مقررات ملی ساختمان ایران ضروری میباشد.
- رعایت ضوابط آرماتوربندی تیرچه و دال بتن آرمه با توجه به ضوابط مندرج در ACI318 و مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ضروری میباشد.
- برای اجرای لولهها و تأسیسات برق در فضای خالی و زیر تیرها باید هماهنگی لازم بین پلان سازه و واحد تأسیسات انجام شود.
- با توجه به حذف بلوکهای پرکننده در سقف سیاک، طراحی و اجرای سقف کاذب الزامی میباشد. در این روش لازم است اقداماتی برای اجرای سقف کاذب گچی یا بتنی در محل انجام شود.
- نصب شمعهای چوبی یا آهنی به منظور تثبیت قالبهای فلزی ضروری است.
- در طراحی و اجرای این سقف، ارائه دیافراگم صلب، بر اساس ضوابط استاندارد ۲۸۰۰ ایران ضروری است.
- در اجرای سقف سیاک باید با محاسبات مناسب در طراحی و اجرا از یکپارچگی و مقاومت کافی دال بتن آرمه در رابطه با عضو باربر جانبی اطمینان حاصل شود.
- رعایت الزامات مربوط به بازشوهای در سقف بر اساس مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ایران الزامی است.
- رعایت تدابیر مناسب با شرایط اقلیمی و محیطهای خورنده ضروری است.
- رعایت الزامات مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان جهت صرفهجویی در مصرف انرژی ضروری است.
- رعایت مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان در خصوص حفاظت ساختمانها در برابر حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت دیوارها در برابر حریق با در نظر گرفتن الزامات میباشد. تعداد طبقات، ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی عنصر ساختمان حائز اهمی میباشد.
- عایق صوتی هوا و کوبش سقف بین طبقات باید طبق مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان ارائه شود.
- اخذ گواهی فنی محصول تولیدی پس از راهاندازی خط تولید کارخانه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی میباشد.
ویژگیهای سقف سیاک
سقف سیاک یکی از انواع سقف است که به راحتی قابل اجرا میباشد. زیرا قالبهای استفاده شده روی آن به راحتی باز و نصب میشوند. معمولا برای ساخت سقف از بلوکهای سفالی استفاده میشود که در این نوع سقفها نیازی به آن نیست. نکته مهم در مورد سقف سیاک وزن بسیار کم آن است که ویژگی بسیار مهمی است. سطح سقف سیاک کاملا یکپارچه بوده و هیچ گونه ناهمواری در آن دیده نمیشود.
یکی از نقاط ضعف انواع سقفها عدم امکان استفاده از تأسیسات در آنها میباشد. خوشبختانه در هنگام نصب سقف سیاک و نحوه اجرای آن میتوان تأسیسات را بین سقفها نیز قرار داد. یکی دیگر از مزایای سقف سیاک استفاده کمتر از آرماتور است. در واقع برای این سقف تنها به ۵ کیلوگرم آرماتور نیاز است. در صورتی که در برخی از سقف ها تا ۱۲ کیلوگرم آرماتور استفاده میشود.
مزایای سقف سیاک
قالبگیری سقف سیاک و همچنین روش بتنریزی آن با سایر سقفها بسیار متفاوت است. قالبهای استفاده شده برای این سقف دارای مقداری لغزش هستند. قالبها بتن را به خوبی نگه میدارند، بنابراین دیگر شاهد ریختن بتن از قالب نخواهید بود. با توجه به ویژگی های منحصر به فرد سقف سیاک و روش اجرای آن میتوان گفت که بتنریزی و فرآیند بتنسازی به بهترین نحو انجام خواهد شد. با توجه به اینکه بتنریزی به صورت کاملا کنترل شده انجام میشود، وزن سقف سیاک بیش از حد معمول نخواهد بود.
سقف سیاک در مقاومسازی ساختمان مؤثر است. از آنجایی که بتن استفاده شده برای سقف از کیفیت بالایی برخوردار است، سقف در برابر لغزشهای احتمالی مقاوم خواهد بود. با توجه به زیرساختهای موجود، سقف کارایی بیشتری دارد و همچنین فضای بیشتری را پوشش میدهد. ساختار سقف سیاک شبیه پلاستیک بوده و به همین دلیل در برابر زلزله بسیار مقاوم خواهد بود. بتن یکی از مصالحی است که مقاومت میلگردها را افزایش میدهد و به اندازه نیاز در این سقف استفاده میشود.
روش میلگردگذاری در سقف سیاک
با توجه به سبک بودن تمامی مصالح به کار رفته در سقف سیاک، میلگردها کاهش وزن قابل توجهی خواهند داشت. شایان ذکر است در هنگام نصب میلگرد نیازی به جوشکاری نیست. اگر اجرای سقف سیاک به بدترین شکل ممکن انجام شود، میلگردها همچنان نصب و میلگردها ثابت میشوند.
در حین نصب سقف سیاک و روش اجرای آن میلگردها به راحتی قابل کنترل هستند. در صورت اشتباه در تعداد میلگردهای اجرا شده میتوان تعداد آنها را تغییر داد. در اجرای سقف سیاک کلیه برنامه ریزیهای انجام شده برای استفاده از میلگرد و بتن قابل اجرا میباشد. در واقع میتوان این موارد را به بهترین شکل کنترل کرد.
مقاومسازی سقف سیاک
با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد سقف سیاک، نقش مهمی در مقاومسازی ساختمان خواهد داشت. با توجه به اینکه شیرابه در این سقف نشتی نخواهد داشت، مقاومت نسبتا بالایی در آن وجود خواهد داشت. این موضوع باعث افزایش دوام سقف نیز میشود. اگر سقف به صورت کاملاً اصولی انجام شود به اندازه کافی از بتن استفاده میشود. در نتیجه سقف وزن متعادلی خواهد داشت و اتصالات به نحو مطلوب برقرار میشود.
در هنگام نصب سقف سیاک و روش اجرای آن میتوان از تمامی اصول مهندسی استفاده کرد. در این سقف، سطوح جداکننده وجود ندارد، بنابراین نیازی به اتصالات خاصی نیست. به این ترتیب میتوان با کمترین زمان و هزینه کارایی بیشتری را برای ساختمانهای بلند به ارمغان آورد.
معایب سقف سیاک
- سرعت پایین در اجرا
- مناسب بودن سقف سیاک در اجرا
- غیرایستا بودن سقف سیاک
- خم شدن قالب بعد از چندین اجرا
- نیازمندی به شمعسازی
- برای نصب تأسیسات در سقف سیاک باید سقف کاذب نیز در کنار آن اجرا گردد.
جمع بندی
با پیشرفت دانش و تکنولوژی انواع سقفها برای ساخت سازهها ایجاد شده است که یکی از آنها سقف سیاک میباشد، این سقف یکی از انواع سقفهای دال بتنی مجوف یک طرفه میباشد. در این مقاله از بایرایرانیان که در زمینه تولید و اجرای سقف عرشه فولادی فعالیت دارد سعی کردیم شما را با سقف سیاک و مزایا و معایب آن آشنا کنیم.