علل لرزش در سقف های عرشه فولادی
یکی از موضوعاتی که در رابطه با معایب سقفهای عرشه فولادی مطرح می گردد ، لرزش در این نوع سقفها نسبت به سایر سقفهامی باشد ، که تمامی ضوابط و استانداردهای لازم برای اجرای یک سقف عرشه فولادی باید مطابق با آئین نامه های مبحث دهم مقررات ملی ساختمان انجام گیرد ، لرزش این سقف ها در حد نرمال و نه بیشتر از سایر سقفها می باشد . در این مبحث سعی میکنیم دلایل این مشکل و همچنین راه کارهای پیشگیری از لرزش نامتعارف سقفهای عرشه فولادی را بازگو نماییم :
همانطور که قبلاً گفته شده نحوه طراحی سقفهای عرشه فولادی بر اساس دور روش کلی می باشد :
روش های طراحی :
اصولا دو روش کلی برای طراحی این نوع سقف وجود دارد
الف ) ورق فولادی بعنوان قالب ماندگار (Permanet Shuttering )
ب)ورق فولادی بعنوان المان کششی ( Tensile Component )
الف ) ورق فولادی بعنوان قالب ماندگار
علل لرزش در سقف های عرشه فولادی
در این روش طراحی از قابلیت مقاومت کششی ورق فولادی در مقطع صرف نظر می کنند ، به عبارت دیگر به ورق فولادی در مقطع صرف نظر می کنند که می بایست قادر به تحمل بارهای زنده (ابزار و نفرات) موجود تا مرحله بتن ریزی همچنین وزن بتن خیس و خشک باشد که البته پس از گیرش بتن نیازی به دکفراژ ندارد وتا پایان عمر ساختمان باقی خواهد ماند . در این حالت در واقع از عملکرد ( ( Contribution سازه ای ورق فولادی چشم پوشی شده و سقف به عنوان یک دال بتنی مسلح در نظر گرفته می شود این نحوه طراحی ، موجب میشود مقدار آرماتور محاسباتی مقطع بیشتر شود چرا که می بایست به جای ورق فولادی نیز در تحمل کشش مقطع شرکت نمایند . طراحان در این حالت ، معمولا این آرماتورهای کششی را در کف کنگره قرار داده و آنها را آرماتورهای طولی ( Longitudinal Reinforcement ) می نامند .
ب) ورق فولادی بعنوان المان کششی
در این روش ورق فولادی بعنوان المان کششی مقطع در نظر گرفته می شود و مقطع حاصله به صورت مرکب (Composite) عمل می کند در واقع در این حالت در گیری بتن و ورق فولادی به اندازه ای کافی است که در حین مقاومت در برابر تکانها و برشهای موجود با یکدیگر عمل کرده و دچار لغزش نسبت به هم نمی شوند . طراحی با استفاده از این فرضیات ، اقتصادی ترین حالت این سقف را بدست می دهد چرا که موجب کاهش آرماتور محاسباتی خواهد شد . هر چند در نظر گرفتن درستی این فرضیات بستگی به داشتن اطلاعات دقیق از مشخصات هندسی ورق و رفتار مشترک ( Interaction ) بتن و ورق فولادی می باشد .
در روش الف که ورق عرشه به عنوان قالب ماندگار عمل میکند در واقع سقف به عنوان یک دال مسلح بتنی در نظر گرفته می شود و از لحاظ میزان لرزش هیچ تفاوتی با یک سقف دال مسلح بتنی ندارد . البته در این روش طراحی به واسطه اجرای میلگردهای بیشتر حدود ۱۲% تا ۱۵% هزینه نسبت به روش دوم افزایش می یابد .
حال اگر طراحی بر مبنای روش ( ب ) و استفاده از ورق عرشه فولادی به عنوان المان کششی صورت گرفته است با رعایت تدابیر زیر می توان لرزش نامتعارف سقف را از بین برد .